Oorspronkelijk gepubliceerd op mijn oude website, op 2021/09/10.
Geschreven door Shanna Vasilda
In Suriname hebben we een woord genaamd “Krabbenmentaliteit” of in het Engels is dit woord “Crabmentality”. Deze uitdrukking staat algemeen bekend als “Als krabben in een emmer”. Volgens De Coster (2020) komt het voort uit het idee dat wanneer krabben in een mand/emmer worden gehouden, ze andere krabben die proberen de rand van de mand/emmer te bereiken naar beneden zullen trekken.
Met andere woorden, dit is de mentaliteit van mensen die het anderen niet gunnen om succes te behalen en hen liever naar beneden halen. Deze mentaliteit is niets nieuws en komt overal voor, van een jaloerse neef tot een collega. Het gevaarlijke is wanneer we deel gaan uitmaken van deze giftige cyclus van negativiteit.
Als je de bovengenoemde definitie van een krabmentaliteit leest en begrijpt, zul je waarschijnlijk tegen jezelf zeggen dat jij dat nooit zou kunnen zijn. Maar een krabbenmentaliteit hebben komt vaak als een dief in de nacht, en soms realiseer je je niet eens dat je het hebt. Hier zijn vief manieren waarop je kunt zien dat je helaas een krabbenmentaliteit hebt; en natuurlijk hebben we enkele tips opgenomen om ermee om te gaan.
1. Wachten tot je collega wordt gepakt
Je doet wat je gevraagd wordt, je doet er alles aan, je houdt je aan alle regels, maar toch blijft je harde werk onopgemerkt, terwijl het gebrek aan hard werken van je collega wordt beloond. Ja, het is vreemd en oneerlijk, maar het is geen reden om harde gevoelens jegens je collega te koesteren. Je zou onbewust kunnen wachten op zijn of haar ondergang of wortel schieten voordat ze falen. En hoewel je ze niets rechtstreeks aandoet, is wensen dat er iets ergs gebeurt al erg genoeg.
Allereerst moet je je goede daden niet doen om erkenning te krijgen, doe het omdat je een goed mens bent, doe het omdat (in dit geval) je oprecht om het belang van de organisatie geeft. Als de erkenning komt, dan is dat geweldig, maar als dat niet het geval is, weet dan gewoon dat je een verschil maakt, en dat is uiteindelijk het enige dat telt.
2. Die nummer één plek willen
Sommige mensen onderschatten de waarde van concurrentievermogen. Competitief zijn, betekent dat je houdt van wat je doet en daarin de beste wilt zijn; daar is niets mis mee, maar er is iets mis met het minste willen voor anderen. Willen slagen mag nooit ten koste gaan van iemand anders. Bijvoorbeeld: alleen omdat het je doel is om die gouden medaille te behalen, wil nog niet zeggen dat je zou moeten willen dat je rivaal een blessure oploopt. Je moet die nummer één plek verdienen, en als je die krijgt, goed gedaan! Maar als je dat niet doet, blijf doorgaan, blijf proberen de beste versie van jezelf te zijn, en op een dag zal je tijd komen!
3. Anderen zouden net als jij moeten worstelen
Je ging door een hel en terug om te zijn waar je nu bent. Je hebt je een weg door het leven geworsteld, gehaast en gevochten, dus het zou alleen maar eerlijk zijn als anderen het ook moeten doen, toch? Fout. Het lijkt misschien oneerlijk dat anderen het gemakkelijker hebben dan jij tijdens diezelfde reis, maar je weet nooit (nooit) waar anderen achter gesloten deuren mee te maken hebben.
En ten tweede, het is niet hun schuld dat je hebt meegemaakt wat je hebt meegemaakt. Diezelfde worstelingen die het leven naar je toe gooide, zijn de redenen dat je bent wie je nu bent. En nee, andere mensen zullen nooit dezelfde dingen meemaken als jij, maar raad eens? Dat is wat jou uniek maakt.
4. Ze hebben al genoeg steun
Je kunt naar anderen kijken en denken dat ze al zijn waar ze moeten zijn, maar net als jij zijn ze op deze reis die leven heet, waar elke dag ruimte is voor verbetering. Deze vorm van ‘krabmentaliteit’ lijkt misschien een beetje vergezocht, maar het komt veel vaker voor dan we denken. Door anderen niet te steunen (omdat we denken dat ze het niet verdienen) met wat dan ook, belemmeren we hun groei en mogelijk succes op dat specifieke gebied. Hier is het belangrijk om te onthouden dat het uitblazen van de kaars van iemand anders de jouwe nooit helderder zal laten schijnen.
Ik ga niet tegen mezelf liegen. Er zijn tijden geweest dat ik me schuldig heb gemaakt aan tenminste één van de bovengenoemde, maar een ding dat ik altijd probeer te onthouden, is dat ieders reis anders is. Je tijd om te schitteren zal komen, en zorg er ondertussen voor dat je oprecht blij bent voor alle anderen.
Vertel ons over je ‘krabmentaliteit’-ervaring in de reacties.
Referentie
Coster, de M. (2020). Woordenboek van Populair Taalgebruik. Referenced from https://www.ensie.nl/woordenboek-van-populair-taalgebruik/krabbenmentaliteit on 3 august 2021.
Leave a Reply